Toppbilde_AK_Eggen.jpg
Foto: Ann Kristin Eggen

Fuglene på Bjerkebæk – flyvende kulturarv

Bjerkebæk på Lillehammer byr på en rekke opplevelser og er et museum dedikert til Sigrid Undsets liv og litterære arv.

Fuglene på Bjerkebæk

Den lille løvskogen på baksiden og sydsiden av Bjerkebæk er full av mange slag fugler, flere slags trost, stær, meiser og rødstrupe. Utenfor alle de tre vinduene i soveværelset sitt hadde Sigrid Undset fuglebrett der hun matet fuglene, og hun hadde en helt spesiell glede av å følge med på hvilke fugler som til ulike tider besøkte brettet.

Tidlig interesse

Allerede som ung jente skriver Sigrid Undset i skoleavisa «Firkløveren» om hvordan hun drar på tur til Bygdøy for å studere og nyte fuglelivet. «Ute i Kongeskogen synger fuglene om aftenen, det er så deilig at det nok er umake å ta en tur der ut.»

Levende skildringer

På Bjerkebæk studerte Undset fuglene, og i et brev til sønnen Anders beskriver hun levende og dramatisk: 
«I morges fulgte vi i kikkerten en spennende kamp – en kråke som jaget en fjellvåk nordover. Det var i grunnen aldeles vidunderlig å se de to fuglene, den svarte og den gullbrune, stige og nærme seg og fjerne seg i buer mot den blå luften. Kråken flakset og rovfuglen lå stille på vingene, lange stunder av gangen, til slutt ble de borte i noen lyse sommerskyer – og om en stund kom den ørvesle svarte prikken tilbake, falt som en sten stykkevis, tok igjen balansen med nogen vingeflaks og falt, til vi kunde se den grå og svarte kråkeskrotten som blåsket nordover til Ersgårdskogen.»

Fuglekasser på Bjerkebæk

Fremdeles er det et yrende fugleliv på Bjerkebæk, og i hagen er det satt opp flere fuglekasser. Det er en nytelse å rusle rundt på stiene og høre fuglekvitter og bekkeklukk, eller bare sitte rolig og lyttende på benker. 

Les mer om hagedrømmen som ble virkelighet her.