Blomstereng på Bjerkebæk_Tone Iren Eggen Tomte
Foto: Tone Iren Eggen Tømte/Bjerkebæk

Bjerkebæk - en litterær park

Bjerkebæk på Lillehammer byr på en rekke opplevelser og er et museum dedikert til Sigrid Undsets liv og litterære arv. Denne artikkelen omhandler litterære parker.

Litteraturpark

I 2021 ble Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk en del av et eksklusivt nettverk av litterære parker. En Litteraturpark er et geografisk sted knyttet opp til en betydelig forfatter, slik Bjerkebæk er knyttet til Sigrid Undset. Gjennom stedet formidles atmosfæren og forholdene som inspirerte forfatteren. De som besøker litteraturparker får gjenoppleve omgivelsene, historien, miljøet og tradisjonene som inspirerte forfatteren til å skape sine litterære verk.


Nettverket startet i Italia

Nettverket av litterære parker startet i 1992, i Italia. De litterære parkene er steder som har preget forfattere og inspirert disse til å skrive. Som eksempelvis Røros, som har inspirert Johan Falkberget, og Skien, som har påvirket Henrik Ibsen. De litterære parkene anerkjenner steder som formidler atmosfæren og forholdene som inspirerte forfattere. 


Gir en opplevelse av forfatterens inspirasjon

Litteraturparkene skal, gjennom å formidle kunnskap om miljøet, historien og tradisjonen på det aktuelle stedet, gi lesere som besøker parkene en opplevelse av hva som bidro til forfatternes inspirasjon og kreativitet. Handlingen i mange store litterære fortellinger utspiller seg på virkelige steder, slik mye av handlingen i «Kristin Lavransdatter» foregår i Gudbrandsdalen. Litteraturen gir oss med andre ord en unik og annerledes måte å tolke og se stedet på, dets historie og kulturarv. Slik bærer leserne med seg en nøkkel til å se stedet med nye øyne. 


Mange litterære parker rundt i verden

Parchi Letterari. Parchi Letterari /Literary Parks er en italiensk non-profitt organisasjon med internasjonal representasjon, med forankring i Unesco, Italia og støttet av La Società Dante Alighieri. I Italia er det over tretti parker dedikert kjente italienske forfattere, som eksempelvis Pier Paolo Pasolini, Benedetto Croce og Grazia Deledda. I Norge har vi fire parker. Det finnes også en i USA, en på Cuba og en i Frankrike.

 

Litterære parker i Norge: 

Sigrid Undsets hage
Henrik Ibsen
Pietro Querini litteraturpark
Johan Peter Falkberget