Sigrid Undset New York Foto Jacob Lofman_Bjerkebæk 16_9
Sigrid Undset ved skrivebordet på Hotel Margaret i New York under andre verdenskrig. Foto: Jacob Lofman / Bjerkebæk

Reisen til Amerika

20. april 1940 ber norske myndigheter Sigrid Undset om å reise fra Lillehammer. Tyskerne nærmer seg, og de er på jakt etter kjente personer som kan utnyttes i deres propaganda.

Av: Åse Kari Gravråk

En Nobel-prisvinner er selvsagt ettertraktet – tyskerne vil ha Sigrid Undset i sin makt. Hun er også leder av forfatterforeningen, og hadde vært tidlig ute med å kritisere nazismen og forsvare jødene. 

På kjelke over fjellet

Sigrid Undset brenner brev og papirer på Bjerkebæk før hun pakker det mest nødvendige. Flukten går nordover i Gudbrandsdalen og videre til nordvest-landet. Herfra får Sigrid Undset og hennes følge plass i en fiskebåt til Mo i Rana, videre med lastebil opp på fjellet. De siste kilometerne over til Sverige må de klare seg selv. Sigrid Undset må spenne på seg ski for første gang på tjue år. Hun har på seg skinnkåpen hun hadde fra Nobelpris-utdelingen 12 år tidligere og vanlige vintersko.

Dette går ikke bra, det ender med at den store damen blir dradd på kjelke over fjellet av frivillige gutter. Etter fjorten timer i snøen kommer de til en brakke på svensk side. Her får de mat og hvile før ferden går videre. 

Eldstesønnen dør

Noen dager senere kommer en sliten Sigrid Undset til Stockholm. Hennes søster Ragnhild og venninnen, forfatteren Alice Lyttkens, tar godt imot henne. De får noen hyggelige timer sammen før alt stopper opp for Sigrid Undset. Under frokosten neste dag får hun den triste meldingen om eldstesønnen Anders (27) som har blitt skutt og drept under kampene i Gausdal. 

Alice Lyttkens forteller: 
”Sen lutade hon huvet i händerna och stönade som ett skadskjutet djur. Hon satt så en stund. Sedan sa hon med fullständigt behärskad röst att hon var stolt över Anders som hade dött for sitt fosterland”.

Møter Svarstad for siste gang

Sigrid Undsets tidligere ektemann og barnas far, Anders Svarstad, er også i Stockholm på denne tiden. Nå møtes de for siste gang, de to som ble forelsket i Roma, giftet seg og fikk tre barn sammen. Nå er både Mosse og Anders døde.
Yngstesønnen Hans (21) klarer å komme seg over til Sverige for å følge moren videre på reisen.  

Inntrykkene i Moskva 

Det blir klart for Sigrid Undset at hun må videre til USA. Der kan hun få utrettet mest som «informasjonssoldat», som hun kalte seg, for Norge og friheten. 
Den 13. juli forlater mor og sønn Stockholm og reiser først til Moskva. Her legger hun merke til ensartetheten blant menneskene, ansiktsuttrykkene, klesdraktene og de barbente barna. Og så den gjennomgående lukten av mugg, og lukten av det svarte slimet i sprekkene mellom brosteinene. 

Ni døgn på den transsibirske jernbanen

De drar videre til Vladivostok med den transsibirske jernbanen. Heldigvis har de billetter på første klasse, men de opplever likevel ufyselige forhold på den ni døgn lange togturen. All maten har blitt proviantert i Moskva, og de får ikke noe nytt underveis. Kjøttet harskner, og grønnsakene råtner. De spiser likevel. 

Foto: Ukjent/Bjerkebæk

Møtet med Japan

Reisen fra Vladivostok går videre med båt via Korea til Japan. Her blir Sigrid Undset imponert over hvor velfungerende alt er sammenlignet med Sovjetunionen. Hun har studert japansk litteratur og kunst, og blir betatt da hun ser landet med egne øyne.

Hun forstå ikke helt at landet er i krig, bortsett fra mangelen på ris og at myndighetene er brutale mot personer som mistenkes for spionasje. Hun mener befolkningen er passive og har blitt lurt inn i militarisme og aggressiv utenrikspolitikk av makthaverne. 

Over Stillehavet 

Sigrid Undset og sønnen Hans får plass på dampskipet President Cleveland over Stillehavet. Her er alt innbydende og komfortabelt. Skipet går fra Kobe i Japan, og den 26. august glir skipet inn gjennom Golden Gate og legger til i kai i San Fransisco.

Det har nå gått fire måneder siden Sigrid Undset flyktet fra Lillehammer. En ny epoke er i gang.

 

Besøk Bjerkebæk for flere historier om livet til Sigrid Undset. Se sommerens program!