Husene med rosa blomster foran, Camilla Damgård
Foto: Camilla Damgård/Bjerkebæk

Innenfor Gjerdet

Bjerkebæk på Lillehammer er ikke bare et museum, men en dypdykk i Sigrid Undsets liv, hvor du kan oppleve hennes hjem og forstå hennes behov for privatliv. I denne artikkelen får du et innblikk i hvordan hun skapte et skjermet fristed for seg selv og sine nærmeste.

Innenfor Gjerdet

Som en drage voktet Sigrid Undset over sin tid, sine bøker og sine religiøse skatter. Dette ga seg også utslag i en avvisende strenghet. Det finnes mange historier om hvor lite imøtekommende hun kunne være overfor fremmede, i hvert fall overfor mennesker som trådte henne for nær.

Ønske om Privatliv

«Mine private forhold er slik», skrev hun til en dansk venn, «at jeg ønsker over alt i verden å få leve aldeles ubemerket her oppe i skogen med mine tre unger og mit arbeide». Så føyer hun nøkternt til at «Nå har jeg ingen nære venner, heller ingen uvenner», men «mine bekjente kommer op til mig, når de reiser forbi Lillehammer og da synes jeg alltid det er morro å stelle til en pen liten middag med vin og brændevin, hvis jeg nylig har fåt ‘heimebrændt’ fra mine venner på bygderne – men selv rikker jeg mig næsten ikke utenfor min egen tomt».

Arbeid og Tilbaketrukkenhet

Hun gleder seg usigelig til å være ferdig med tredje og siste bind av ‘Kristin’. Noen år senere satte hun opp et avvisende plankegjerde langsmed Gamle Nordseterveg for å skjerme seg mot nysgjerrige forbipasserende eller tilreisende som ville få et glimt inn i livet til den prisbelønte forfatteren. Tatt i betraktning at veien går rett utenfor kjøkkendøren hennes, er det ikke så merkverdig at hun ønsket å beskytte seg og sine.

Berømmelsens Ulemper

«Det at jeg nu er blit såvidt ‘berømt’ passer igrunden så dårlig til mig», fortsetter hun, «det er bare det at jeg har aldrig noen fornemmelse av at det er mig personlig det gjælder». Barrikaden mellom den personligheten hun skjermet på innsiden og omverdenen utenfor krevde streng prioritering. Kanskje var det aller mest datteren Maren Charlotte som trengte skjerming.

En Generøs Vertinne

De som fikk slippe innenfor beskriver imidlertid Sigrid Undset som en usedvanlig generøs person og en «fortryllende vertinne» for sine nærmeste.