Fasade_hagen_ak_eggen.jpeg
Foto: Ann Kristin Eggen/Bjerkebæk

Et nytt liv på Bjerkebæk

Bjerkebæk på Lillehammer byr på en rekke opplevelser og er et museum dedikert til Sigrid Undsets liv og litterære arv. 

Flyttingen til Bjerkebæk

Det året hun var 37 år, flyttet Sigrid Undset opp til Bjerkebæk på Lillehammer, sammen med datteren Maren Charlotte som snart fylte fire år, og den eldste sønnen Anders som var seks. Hun var midt i livet, en tobarnsmor som ventet sitt tredje barn.

Sigrid Undset reiste alene opp til Lillehammer, uten mannen og barnefaren, kunstneren Anders Castus Svarstad. Fra begynnelsen var det ment som en midlertidig løsning, men de to kom aldri tilbake til hverandre. Kanskje visste hun allerede at hun måtte reise fra ham for å velge sitt forfatterskap. To år senere sluttet hun å underskrive sine brev med Sigrid Undset Svarstad. Før hun konverterte, hadde hun fått ekteskapet opphevet.

Skapelsen av et litterært verk

Innenfor de tykke tømmerveggene på Bjerkebæk fant Sigrid Undset endelig vei inn i sitt store litterære format. Langt utenfor sin egen tid, dykket hun ned i det universet som fascinerte henne aller mest. Ved skrivebordet foran vinduet i den midterste stua – Røssumstua – satte hun seg ned og skrev sitt enorme middelalderepos om Kristin Lavransdatter, som vokste opp på Jørundgård litt lenger nord i dalen.

Ved å gå ut av sin egen tid og flere hundre år tilbake til sagaen, fant Sigrid Undset et univers som var stort nok og dramatisk nok for sine karakterer.

Kristin Lavransdatter: En episk fortelling

Gjennom tre bind følger hun Kristin fra hun er en liten, litt bortskjemt pappajente til hun i det tredje bindet, "Korset", går pilegrim nordover over Dovre til Nidaros. Skjebnesvangre valg må bøtes med skyld og soning. For Kristin var det først kjærligheten til faren Lavrans, så til mannen i hennes liv Erlend, og til slutt kjærligheten til en større overmakt – Gud i himmelen. Kristin Lavransdatter dør til slutt i Rein kloster, smittet av pesten, svartedauden.

Et guddommelig univers

For første gang spenner Sigrid Undset også opp et stort guddommelig univers over menneskene i sitt litterære univers. Bare noen år senere, på merkedagen for St. Thomas Aquinas, avla Sigrid Undset selv løftet om å leve etter Dominikanernes tredjeordens regel for resten av sitt liv.