Sigrid Undset i Japan Foto_Ukjent_Bjerkebæk 16_9
Foto: Ukjent / Bjerkebæk

Det er fornyes man skal – Sigrid Undsets reiser

Hver dag i sommersesongen og helger i september

Hele dagen

Bli kjent med Sigrid Undset i en spennende utstilling om syv utvalgte reiser i Gjestehuset i hagen på Bjerkebæk.

Med koffert og hatteeske, billetter og reisehåndbøker, postkort og film, lyd og lys ønsker vi de besøkende velkommen inn i Sigrid Undsets reiseunivers.

Reisene

Foreldrene tok tidlig den eldste datteren Sigrid med inn i litteraturens og historiens verden. Gjennom fortellinger, atlas og bildebøker gjorde hun sine første reiser.

Livet startet i morfarens hus i Kalundborg i Danmark og fortsatte med familien fra adresse til adresse i Kristiania, før hun som voksen la ut på en stor og etterlengtet reise gjennom Europa til Italia. Hun reiste i farens fotspor. Kanskje hadde hun farens store verk Fra Akershus til Akropolis i kofferten.

Dame som ser på utstillingen "Det er fornyes man skal", Bjerkebæk.

Foto: Veslemøy Furuseth / Bjerkebæk

«Det er fornyes man skal når man reiser – man skal samle inn også, men mest skal man fornyes», skrev hun i et av de første reisebrevene. Hun ville reise fri og frank – uten for mye å bære på.

Hun søkte middelalderbyer og ruiner. Kirker, katedraler og religiøse valfartssteder. Kunst og natur. Hun reiste i østerled og vesterled. Underveis samlet hun postkort. Album på album fylte hun med uskrevne kort. Hun trengte dem kanskje til sine egne historier.

Flukten

Den lengste reisen i tid og rom var ikke frivillig. Den var en flukt. Den gikk jorda rundt og varte i fem år. Fem krigsår under andre verdenskrig.