100 år med Sigrid Undset

I 2019 er det 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Lillehammer og Bjerkebæk. Gjennom året markeres dette med forfattersamtaler, utstillinger, podkast, konserter og foredrag.

Det at Undset flyttet til Lillehammer var avgjørende for hennes forfatterskap. Hun kunne skrive bøkene om Kristin Lavransdatter og Olav Audunssønn. Begge handlingene er lagt til middelalderen, en tidsepoke Undset hadde store kunnskaper om.

For sin skildring av nordisk middelalder ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur i 1928.

 

Program 2019

 

Bjerkebæk:

Litteraturhuset Lillehammer:

 • 8. mars kl. 9.00-10.00:  8. mars-markering for morgenfugler: 
  • Den nye arveloven sett fra kvinneperspektiv - foredrag ved advokat Tone Ljoså. 
  • Sigrid Undset og kvinnesaken - samtale mellom museumskonsulent Bente Forberg og konservator Kjersti Braanaas Moen, fra Bjerkebæk / Stiftelsen Lillehammer Museum.

Lillehammer Unesco litteraturby og Litteraturhus Lillehammer:

 • 21. 22. og 25. mars: Store for små: KransenPegasus – Norsk Litteraturfestival inviterer til «Store for små» – norgeslitteraturens store klassikere tilrettelagt for barn og unge. I denne produksjonen er klassiske bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene. Fortelleren Sara Birgitte Øfsti tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers, med Kransen av Sigrid Undset. Det handler om de store kjærlighetsfortellingene!- 21. og 22. mars kl. 10:00 og 12:00 for 4.-7. klasse- 25. mars kl. 10:00 og 12:00 for 1.-3. klasse
 • 7.mai: Podkast på Bjerkebæk: Programleder Christine Lossius Thorin,fra Salongen i NRK P2, kom i skade for å røpe på riksdekkende radio at hun ikke likte Sigrid Undset. Det var ikke greit, syntes forfatter Torvald Steen, som var gjest i Salongen på NRK P2 den dagen.Christines kollega Jørgen var enig. Lesesirkelpodkasten Christine Lavransdatter var født, og hver uke siden har Christine og Jørgen lest et kapittel av Kristin Lavransdatter. Nå, et drøyt år sendere, er de på full fart inn i trilogiens tredje bok, Korset. Arrangør: Lillehammer Unesco litteraturby og Litteraturhuset Lillehammer.
 • Lillehammer Litteraturhus sitt høstprogram lanseres senere.

Lillehammer Kunstmuseum:

 • Å hjemme seg - i Sigrid Undsets hus er det mange romUtstilling fra 20.mai – 27. oktoberFor Sigrid Undset var hjemmet viktig og selve rammen for livets utfoldelse. Både i hennes litteratur og liv får hjemmet en avgjørende rolle. Utstillingstittelen «Å hjemme seg» har en dobbel betydning; den henspiller både på tilfredstillelsen ved å skape rom for seg og sine presis etter egen smak – samtidig som det var et sted hun kunne «gjemme seg» bort og skjerme seg fra det økende ytre presset. Utstillingen presenteres på Lillehammer Kunstmuseum og vil å gi et innblikk i Sigrid Undsets smak og ideologi både innenfor kunst, design og interiør.

Norsk Litteraturfestival / Sigrid Undset-dagene 2019:

 • 21.mai kl. 10.00-16.30: Hjemmet i verden, verden i hjemmet. Selma Lagerlöf, Sigrid Undset og Karen Blixen står med sine udødelige verker som lysende ikoner i det nordiske. Dette er en programrekke hvor litteraturen og samfunnsengasjementet til tre av våre viktigste skandinaviske diktere blir satt under lupen. Forfattere og fagpersoner som Sigrun Slapgard, Tone Selboe, Vigdis Hjorth, Anna Nordlund og Kristin B. Johansen bidrar til å kaste lys over Lagerlöf, Undset og Blixens litterære produksjon og samfunnsengasjement.
 • 23.mai kl. 15.00: Sigrid Undset som flâneuse.Mange kjente kvinnelige forfattere og kunstnere har vært vandrere, og stedene de har beveget seg rundt i har formet kunstnerskapet på helt egne måter. I boka Flâneuse har den amerikanske forfatteren Lauren Elkin skrevet om sammenhengen mellom kreative kvinner og metropoler som blant annet Paris, Tokyo og New York. Undsets vandringer i Roma og hennes bakgrunn hvor hun fulgte sin far på arkeologiske utgravninger er et tema som ikke er ferdig utforsket, men i forkant av festivalen har Elkin oppholdt seg på Bjerkebæk. Hun har dukket ned i Sigrid Undsets historie og fattet interesse for Undset som flâneuse. Etter en innledning fra Lauren Elkin samtaler Elkin og den amerikanske forfatteren og Emily Dickinson-forskeren Brad Leithauser om Sigrid Undset.
 • Fredag 24. mai kl. 09.30-10.15, på Dansesenteret. Kransen - norgeslitteraturens store klassikere tilrettelagt for barn og unge. I denne produksjonen er klassiske bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene. Fortelleren Sara Birgitte Øfsti tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers, med Kransen av Sigrid Undset. Det handler om de store kjærlighetsfortellingene! For 5.-7. klasse.
 • Lørdag 25. mai kl. 17.00, på Maihaugen. Kransen - i år er det 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Bjerkebæk og vi markerer jubileet med en forestilling hvor Kransen, første bind i trilogien om Kristin Lavransdatter, har blitt bearbeidet av Sara Birgitte Øfsti til en muntlig fortelling som er tro mot originalen og som formidler Undsets magiske univers slik at publikum blir trollbundet.

Sigrid Undset Selskapet:

Nansenskolen:

 • 4. juni kl. 14.30: Cecilie Skeide foredrar om Å hjemme seg - i Sigrid Undsets hus er det mange rom. Lillehammer Kunstmuseum.
 • 5. juni kl. 20.00: Kunsthistoriekurs i juni med Tone Selboe foredrar om Kjærlighetssamtalen i Sigrid Undsets forfatterskap.
 • 19. oktober kl. 20.00: Inge Eidsvåg holder foredrag om: Ja, nettopp av ham hadde jeg ventet noe slikt: Om forholdet mellom Sigrid Undset og Knut Hamsun.
 • 13. november kl. 20.00: Foredrag av Signe Strøm om Sigrid Undsets bok Caterina av Siena
 • 27. november kl. 20.00: Heidrun Sørlie Røhr holder foredrag om Østenfor sol og vestenfor måne. Sigrid Undset og JRR Tolkien – en sammenligning.