Portretter

En presentasjon av Sigrid Undset gjennom utvalgte portretter, dikt og sitater.

Det første bildet

Kalundborg 21/5 82

Kjære frøken Klaveness
Igåraftes kl. 10 1/4 bragte storken os en liden datter, en velskabt kraftig liden pige på 7 1/4 £, tyk og trind med langt sort hår. Både moder og barn har det særdeles godt og sender Dem de beste hilsener, tilligemed

Deres
Ingvald Undset

Sigrid Undset var født, første barnet til den norske arkeologen Ingvald Martin Undset og hans danske hustru Anna Charlotte Gyth.

(Kilde Menneskenes hjerter, Tordis Ørjasæter).

Sigrid Undset, 1 år gammel, Kalundborg 1883. Foto: E. Hohlenberg, utsnitt

Sigrid Undset 12 år

Jeg slænger bortom nu og da,
- helst sånn en vårkveld lys og lang - 
i strøk, vi længst er flyttet fra,
hvor jeg har bodd som barn engang.

Det er det samme leven her
og yr av unger, store, små,
med dukkestell i nypekjær
og viltre skrik mot kveldens blå.

Og jeg har denne gate kjær,
slik som den ligger, styg og grå,
for jeg har lært at længes her
mot lat, jeg ikke kunde få.

"Steensgaten" Ungdom 1910

 Sigrid Undset 12 år

Kalundborg 1894.

Foto: ukjent/Bjerkebæk, utsnitt

Kalundborg 1896

"Ser du, ulykken er nu, at jeg er en kunstnernatur - ja bi lidt, saa skal jeg prøve at forklare hvad jeg mener... For det første skal det slet ikke være en undskydning, det er ikke sagt af fortreffelighed, men det er den bitre triste sandhed, som jeg først i den seneste tid har turdet være mig selv bekjendt. Intet foragter jeg saa meget som kunstnere, og allermest saadanne unyttige skabninger som de kunstnernaturer, der intet frembringer men blot er kunstnere for seg selv, d.v.s. kun har alle en kunstnernaturs "indandvendende" egenskaber, egoisme, mangel paa arbeidskraft - og lyst, kjærlighed til og interesse for andre, og saa en løbsk fantasi, saadan at man drømmer bort sin tid, og det, netop det er min skjødesynd, jeg mer og mer gir meg hen til"

Fra brev til Dea, 1900

 Sigrid Undset som ung

Foto: Agnete Faber, utsnitt

Kristiania ca 1905

"Men jeg synes livet var så meget, så stort og så skjønt, at vi skulle danne oss selv til et kunstverk, rent og herlig, som var det skapt for evigheten. Grenkenlands mestre spurte ikke om statuene engang ville knuses, ingen kunstner spør om verkets skjebne, de skaper det skjønneste, de evner - men et menneskes liv er dog det største verk av alle." 

Kristiania 8. mars 1902. Brev til Andrea Hedberg.

Kristiania ca 1908

Etter mange år med strev, var det første manuskriptet ferdig. Hun hadde omarbeidet det så mange ganger at hun ikke ikke gjøre mer. Så reiste Sigrid Undset en julidag i 1905 til Dnamark, gikk fra Københavnerbåten opp til Gydendal forlag i Klareboderne og leverte personlig til forlagssjef Peter Nansen sitt sirlig renskrevne manuskript: "Aage Nielssøn til Ulvholm" - iført en vakker bredbremmet hatt med mange blomster på, for hun visste at hun kledde store hatter, og med lys kjole og silkestrømper.

Etter de lengste uker i sitt liv oppsøkte hun Peter Nansen på ny. Han klappet henne vennlig på skulderen og sa: "Forsøk Dem ikke mere på historiske romaner. Det kan De ikke. Men de kan jo prøve at skrive noget moderne. Man vet sgu aldrig"

(Kilde: Menneskenes hjerter. Tordis Ørjasæter)

 Sigrid Undset ca 1908

Foto Eivind Enger, utsnitt

Bjerkebæk ca 1921

Jeg lengter etter den gamle kirken på klippen som aldri har sagt at en ting er god fordi den er ny, eller god fordi den er gammel, men tvert imot har til sakramentet vinen, som er best når den er gammel, og brødet som er best når det er nytt.

Lillehammer, 3. september 1920. Brev til Nini Roll Anker

 Sigrid Undset ved skrivebordet

Foto: Alvilde Torps Eftfl.

1927

Mange kommenterer Sigrid Undsets blikk som innadvendt også når hun ser rett på betrakteren. Hun bød absolutt på seg selv og sine meninger, men helst gjennom det skrevne ordet. Fotografiet av Sigrid Undset med hånden under haken var ett av dem hun selv likte aller best. Her har hun det innadvendte og tankefulle blikket. Dette er hennes dikterblikk inn i historiens mysterier.

(Kilde Et Nobelt møte, om Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset)

 Sigrid Undset, 1927

Foto: Aage Remfeldt, utsnitt

Et sent portrett

Bare den edleste art av skjønnhet tåler å eldes, den som er utformet i selve benbygningen, i kraniets edle meisling, i skjelettets harmoniske oppbygning - eller den skjønnhet som er av helt ulegemlig art, som stråler ut av et menneskes personlighet.

"Det fjerde bud", 1914

 Et sent portrett av Sigrid Undset

Foto: ukjent/Aschehoug & Co