logo
Foto: Audbjørn Rønning / Bjerkebæk
Bjerkebæk / Hva skjer? / Arrangementer / De tre kongsdøtrene i berget det blå

De tre kongsdøtrene i berget det blå

torsdag 26. august
kl.18:00

Velkommen til forestilling i aulaen på Bjerkebæk; De tre kongsdøtrene i Berget det blå - Sigrid Undsets glemte drama.

 

 

Med Alf Lundebys fantastiske scenografi kan du nå oppleve denne skjulte skatten fra Familien Moes dukketeater. (Selve teateret står utstilt i utstillingen Impulser på Maihaugen). 

Medvirkende: Morten Jostad forteller og Arnhild Vik spiller klaver. Musikk komponert av Agathe Backer Grøndahl, Reidar Brøgger og Arnhild Vik.

Dette er et foredrag rettet først og fremst mot et voksent publikum, men barn er selvsagt også velkommen. 

Både Morten Jostad og Arnhild Vik har mottatt Kulturprisen for Gudbrandsdalen i likhet med Alf Lundeby.

 

Kulisser fra et dukketeater.

Foto: Audbjørn Rønning / Bjerkebæk

Informasjon om Familien Moes dukketeater:

Tirsdag 11. januar 1927 fant en kulturbegivenhet sted hjemme hos Louise og Eilif Moe på Lillehammer. «Familien Moes dukketeater» ble innviet på sønnen Ole Henriks sjuårsdag. Advokat Eilif Moe var primus motor, men dukketeateret var et samarbeid mellom ham og flere kunstnere i byen. Forfatteren Sigrid Undset (1882–1949) på Bjerkebæk var en av dem. Sammen med egne og naboers barn så hun en forestilling med et ferdigkjøpt utklippsteater hos Moe. Begeistret skrev hun en komedie basert på Asbjørnsens og Moes eventyr Kvitebjørn kong Valemon og Østenfor sol og vestenfor måne. Det nye manuset resulterte i at Moe og maleren Alf Lundeby skapte et helt nytt dukketeater. Fru Louise Moe, maleren Lars Jorde og tusenkunstneren Einar Fagstad medvirket også, og Reidar Brøgger komponerte musikk til. Forestillingen ble spilt privat og offentlig.

Det var en skatt av et teater – en miniatyr med alt som hørte til: Front malt som et gresk tempel, baktepper, snorloft, sidekulisser, scenetepper, vandreteppe, lys og 50 figurer som kunne føres inn på scenen med metallstenger på innføringsbrett – et på hver side av teaterhuset. Det var mange tekniske finesser, og flere av figurene hadde bevegelige deler.

Sigrid Undset skrev også teaterstykket De tre kongsdøtrene i berget det blå til dukketeateret. Figurer, scenetepper, vandretepper og fall-lem ble laget, men dette ble teknisk for komplisert og kun spilt et par ganger.

«Familien Moes dukketeater» er egentlig et modellteater eller figurteater. Figurene er flate og malt på en eller to sider. Opprinnelig ble det brukt ferdigtrykte figurer limt på papp og klippet ut. Hos Moe spilte de mange ulike forestillinger med slike opplimte figurer produsert i Danmark. Blant dem var Jorden rundt på 80 dager, Aladdin, Tornerose og Hans og Grete. Denne tradisjonen kan føres tilbake til Tyskland og England med stor utbredelse på 1800-tallet.