Foto: Aschehoug

Bjerkebæk på søndag

Sigrid Undset Selskapet inviterer til foredrag med Vigdis Ystad, professor i nordisk litteratur.

Søndag 23. september

kl. 13.00 - 14.00

Billett

Kr. 150,-

kr. 100,- for medlemmer av Sigirid Undset Selskapet

Selges ved døren fra kl. 12.15

Betales kontant eller med VIPPS.

Foredrag

Christian Thaulow (1806–88), som var sønn av prosten Hans Henrik Thaulow i Gausdal, etterlot seg et omfattende manuskript der han skildrer et juleball i Gausdal prestegård i desember 1819.

Han forteller levende om kulturmiljøet i Gausdal og Fåberg, beskriver alle forberedelsene til det store ballet og gir et enestående innblikk i datidens samværsformer, preget som de var av sang, musikk og dans.

Bok

Manuskriptet er nå utgitt i bokform under tittelen Sang og dans i det unge Norge.  Utgiverne, forskningsbibliotekarene Anne Jorunn Kydland og Tone Modalsli samt professor Vigdis Ystad, har også skrevet fyldige kapitler der de redegjør for den politiske situasjonen og kulturforholdene i Norge de første tiårene etter 1814.

Boken inneholder dessuten egne kapitler om sangforfatterne og komponistene, samt noter til sangene og dansemusikken.  I tillegg kommer egne kapitler om ulike gårdsbruk i Gausdal og Fåberg, samt biografier over de mange personer fra dette området som nevnes i Christian Thaulows manuskript. Boken er rikt illustrert med historisk billedmateriale.

Vigdis Ystad

I kåseriet tar Ystad for seg Christian Thaulows kulturhistoriske bilde og legge særlig vekt på det rike bidraget distriktene rundt Mjøsa har gitt til norsk kultur- og mentalitetshistorie i de første norske selvstendighetsårene.

Vigdis Ystad er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo.

Musikalske innslag

Fiolinist Mons Michael Thommesen, Lillehammer, og organist Roger Andreassen, Ringsaker, spiller før og etter foredraget.

Lillehammer, Maihaugvegen 1, Oppland
Lillehammer Museum